Συνάντηση Αντιπροσωπείας της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου 2013, στα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (Ακτή Δυμαίων 5) με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, κο Κατσίβελα Παναγιώτη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώ ο κος Διοικητής δεσμεύτηκε για μελλοντική συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν, κος Χαροκόπος Αντώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ και Γονέων Αυτών «ΑΛΚΥΟΝΗ» και Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κα Παναγοπούλου Βάσω, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Σ.Ο.Ψ.Υ.» Πάτρας, κα Τριανταφύλλου Αγγέλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), κος Γκορίλας Θωμάς, εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεφροπαθών Πάτρας, κος Συριόπουλος Διονύσης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρόληψης και Βοήθειας Παιδιών Μεσογειακής Αναιμίας «ΠΑΤΡΑ 82’» με τον Πρόεδρό του, Ανδρέα Λίβανο.
Επισυνάπτεται η αναφορά της Ομοσπονδίας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους, η οποία κατατέθηκε στον Διοικητή καθώς και φωτογραφίες.

Περιφερειακή  Ομοσπονδία Ατόμων  με  Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων ΠΟΜΑμεΑ Δ.Ε ΚΑΙ Ν.Ι.Ν
Πάτρα :29-07-2013
Προς: Διοικητή  6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας  κο Κατσίβελα Παναγιώτη
Θέμα: «Κατάθεση αναφοράς των προβλημάτων ατόμων με αναπηρία στα Νοσοκομεία καθώς και στις Μ.Κ.Φ. στις Περιφερειακές Ενότητες της Ομοσπονδίας»
Κύριε Διοικητά,
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει υπό την ευθύνη της, τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και στις Μ.Κ.Φ των αντίστοιχων περιοχών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις μονάδες και τα κέντρα παρακολούθησής τους στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού απουσιάζει οποιαδήποτε προοπτική επίλυσής τους. Το επιστημονικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε υγειονομικό υλικό. Ιδιαιτέρως όμως αυτή η τραγική κατάσταση πλήττει τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες οι οποίοι είναι καθημερινοί χρήστες των δημοσιών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Μονάδες τεχνητού νεφρού, κέντρα αιμορροφιλικών, διαβητολογικά ιατρεία, μονάδες μεσογειακής αναιμίας, μεταμοσχευτικά κέντρα κ.λπ. αντιμετωπίζουν την έλλειψη ιατρικού και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, με ότι σημαίνει αυτό για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους χρόνια πάσχοντες, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίθουν από την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων με απρόβλεπτες συνέπειες στην ίδια τη ζωή των νοσηλευομένων σε αυτές.  Συγκεκριμένα:
·         Τα υφιστάμενα νοσοκομεία αποτελούν τα μοναδικά Νοσηλευτικά ιδρύματα που υπάρχουν στις περιφερειακές Ενότητες που καλύπτει η Ομοσπονδία.  Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά περιστατικά λόγω τους τουρισμού. Απαιτείται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων – κλινικών των Νοσοκομείων. Απαιτείται  αυξημένος προϋπολογισμός και η επάνδρωση τους με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και η πληρότητα τους με τα απαραίτητα και αναλώσιμα υλικά ώστε να αποτελέσουν μια σύγχρονη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης που θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στο μέγιστο βαθμό. Επιπλέον  απαιτείται επάνδρωση με ιατρικό προσωπικό  των δημοτικών Διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα υπάρχοντα ασθενοφόρα (ΕΚΑΒ) δεν πληρούν τις ανάγκες μεταφοράς των ασθενών και απαιτείται αντικατάσταση αυτών.
·         ΚΕΦΙΑΠ Πύργου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς, ΚAΦΚΑ Αμφιλοχίας: Λόγω της υπαγωγής τους στα αντίστοιχα Γενικά Νοσοκομεία υπάρχει εγκατάλειψη των ατόμων με αναπηρία από την Πολιτεία. Απαιτείται επάνδρωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη φυσιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, ψυχολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην μπορεί το υπάρχων προσωπικό  να ανταπεξέλθει στις ανάγκες για θεραπεία των ατόμων που υπερβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό τα άτομα χωρίς την κλειστή νοσηλεία.  Επιπλέον εξοπλισμός αυτών με προγράμματα εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία.
·         Σύναψη προγραμματικής σύμβασης της 6ης ΥΠΕ και του Καραμανδανείου Παιδιατρικου Νοσοκομείου με τον Σύλλογο Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ) για δημιουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά με αυτισμό στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο στο παλαιό Καραμανδάνειο.
·         Κέντρα Ημέρας: επάνδρωση αυτών με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες
·         Ανάγκη αίματος και ελέγχου αυτού. Υπάρχει ανάγκη αίματος ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον πρέπει να ελέγχεται το αίμα προκειμένου να τηρεί  τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής ενώ οι μεταγγίσεις των ασθενών να μην αναβάλλονται καθώς οι ζωές τους τίθενται σε κίνδυνο.,
·         Ενημέρωση σχετικά με τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ως κέντρο Μοριακού ελέγχου. Συγκεκριμένα από τα εννέα κέντρα Μοριακού ελέγχου λόγω υποχρηματοδότησης θα λειτουργήσουν πλέον μόνο τέσσερα ,εκ των οποίων το ένα είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».  Τα υπόλοιπα  κέντρα βρίσκονται  στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα σχετικά  με την επάρκεια του υπάρχοντος νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Το υπάρχων δεν επαρκεί και επιβάλλεται η  ενίσχυσή του.
·         Στελέχωση των υπαρχόντων Ψυχιατρικών Κλινικών των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό.
·         Μηδενισμός συμμετοχής σε ψυχιατρικά φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.
·         Στην Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η οποία εγκαινιάστηκε με σκοπό να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες στον χώρο της αποκατάστασης, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε:
             α) εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
             β) εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά
·         Συντήρηση και έλεγχος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες τελικού σταδίου αιμοκάθαρσης ώστε να μην ταλαιπωρούνται και κυρίως να μην εκτίθεται η ζωή τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
·         Περιουσία Προνοιακών κληροδοτημάτων: ποια υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, καταγραφή αυτών και έσοδα.
·         Στελέχωση της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Καραμανδανείου Νοσοκομείου με ειδικότητα Αιματολόγου.
·         Χορήγηση των απαιτούμενων φαρμάκων αποσιδήρωσης στους πολυμεταγγιζόμενους του Καραμανδανείου από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου.
·         Παρατηρείται έλλειψη αναλώσιμων υλικών (βελόνες, ταινίες, ινσουλίνες) από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, τα οποία είναι ασφαλισμένα στη Πρόνοια (βιβλιάριο απορίας).
·         Συνεργασία μεταξύ της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων για την διαμόρφωση προγράμματος Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. (παρόμοιο πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 2 έτη στο ΚΕΦΙΑΠ Πύργου). Αναλυτική Πρόταση πρόκειται να καταθέσει η Περιφερειακή Ομοσπονδία. 
Το δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκατασταθεί από τις εθελοντικές προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων ούτε μπορεί να στηριχτεί στο φιλότιμο χαμηλόμισθου επιστημονικού-ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας.
Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος - Χαροκόπος Αντώνης / Η Γεν. Γραμματέας - Παναγοπούλου Βασιλική