«Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ» Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Α.με.A

Συνέντευξη Τύπου στο ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.  Στις 03/12/2011 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με την παρουσία του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, κου Ιωάννη Βαρδακαστάνη, του Προέδρου της Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, κου Αντώνιου Χαροκόπου, του προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ και Γονέων ΑμεΑ Ν. Ηλείας «Ήλις», κου Ιωάννη Παπαδάτου και της Διοικήτριας του ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών, κα Άννα Μαζαράκη.

H συνάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στέκεται αρωγός στις διεκδικήσεις των Ατόμων με Αναπηρία και ασκεί συνεχώς πιέσεις με σκοπό την δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, τόσο σε ό,τι αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας τους όσο και στην δημιουργία και ενίσχυση δομών απολύτως αναγκαίων για την υποστήριξη τους.
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, επικεφαλής των οποίων ήσαν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Αντώνης Χαροκόπος (εκπρόσωπος της Δυτικής Ελλάδας στην ΕΣΑμεΑ) και Θωμάς Γκορίλας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας Αθηνά Ισόγλου.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ ενώ παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος. Οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ αναφέρθηκαν εκτενώς σε μια σειρά ζητημάτων και διεκδικήσεων όπως η ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η κανονική ροή καταβολής των προνοιακών επιδομάτων και φυσικά η εν γένει βελτίωση της καθημερινότητας τους, με περισσότερες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην κοινωνική συμμετοχή, στην πολιτιστική ζωή και ψυχαγωγία.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι παρά την δεινή οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν απεμπολείται του ρόλου και της υποχρέωσης της να συνδράμει στην στήριξη των ΑμεΑ, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και φυσικά στην οικονομική στήριξη των ιδρυμάτων η οποία, όπως σημείωσε, γίνεται με απόλυτα δίκαιο και διαφανή τρόπο.
Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε και η διοργάνωση, τον προσεχή Μάρτιο, ειδικής ημερίδας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ώστε να συζητηθούν εκτενώς όλα τα ζητήματα που αφορούν στην βελτίωση της θέσης των ΑμεΑ, στην καθημερινότητα τους κ.α.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι θέση της Περιφέρειας είναι ότι τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο σε ό,τι αφορά στην καταβολή των έκτακτων τελών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και υπενθύμισε την πρόσφατη παρέμβαση του προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνηση για εξαίρεση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση καταβολής του έκτακτού τέλους ακινήτων.H ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Πάτρα, 2-12-2011
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία.
Η αντιπροσωπεία ενημέρωσαν τον Γενικό Γραμματέα για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν λόγω οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, έθεσε υπ’ όψιν του Γενικού Γραμματέα συγκεκριμένα αιτήματα τοπικής εμβέλειας, όπως η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (π.χ. διερμηνείς στη νοηματική γλώσσα) από τους Δήμους, η συνδρομή της Πολιτείας στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και η διοικητική αρωγή για την εύρυθμη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης για τα Άτομα με Αναπηρία. Σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα, καταγράφονται δέσμες προτάσεων σχετικά με τον εξοπλισμό και τη στελέχωση των δομών κοινωνικής φροντίδας, την ίδρυση νέων φορέων και οργάνων και τη διεύρυνση των πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ατζέντα για την αναπηρία και να εξασφαλιστεί η ισότιμη και πλήρης συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Επίσης, παραδόθηκε ψήφισμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία που περιλαμβάνει τη συνολική ατζέντα των διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος.
Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την Ομοσπονδία να αναδείξει και να καταγράψει όλα τα τοπικά προβλήματα προκειμένου να τα διαβιβάσει προς τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει αποφάσεις Δήμων που θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και στη θεραπεία των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων.
Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Χαροκόπος και οι κ. κ. Ανδρέας Ρήγας και Ανδρέας Λίβανος.

------------------------------------------------------------------------------------------
Συναντήσεις με Εκπροσώπους της Πολιτείας στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Εν’ όψη της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Και Νοτίων Ιονίων Νήσων, θα καταθέσει την διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ και την ατζέντα των θεμάτων.
Πρόγραμμα Συναντήσεων:
2/12/2011 ώρα 09:30 Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφαρα
2/12/2011 ώρα 12:30 Διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτριο Κατσικόπουλο
2/12/2011 ώρα 13:45 Δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά
2/12/2011 ώρα 14:30 Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κο Αναστάσιο Αποστολόπουλο.

---------------------------------------------------------------
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο θα συναντηθεί αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. υπό τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3/12).
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Πετσάλνικο, ενώ στις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με τον κ. Παπούλια. Ο κ. Βαρδακαστάνης θα παραδώσει την Διακήρυξη της Συνομοσπονδίας για την 3η Δεκέμβρη 2011.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διακήρυξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
«ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ & ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!»  
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, κινδυνεύουμε πιο πολύ από ποτέ από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με αφορμή τη φετινή 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διακηρύσσουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει ήδη στην εξαθλίωση.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ!
ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ!
Η αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξής μας και η ολιγωρία της Πολιτείας να εφαρμόσει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, προστατευτικές πολιτικές και μέτρα έχουν οδηγήσει:
§ Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από την άδικη επιβολή έκτακτων εισπρακτικών μέτρων.
§ Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας, που αποτελεί για εμάς την πιο σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας λόγω της αναποτελεσματικής εφαρμογής του ν. 2643/1998.
§ Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.
§ Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας. Στον κίνδυνο αφανισμού σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας, όπως είναι τα ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠμεΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι».
§ Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στη χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας που ανοίγει το δρόμο στην άνθηση του ιδιωτικού τομέα και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.
§ Στην κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
§ Στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και στον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
§ Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.  
§ Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.
§ Στην υιοθέτηση, με ταχείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, ενός «παραμορφωμένου» ΚΕΒΑ που λειτουργεί  ως προκρούστεια κλίνη για την αναπηρία. 
§ Στην οργάνωση και λειτουργία ενός νέου μεν,  ανεπαρκούς δε, Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας που, όχι μόνο, εξακολουθεί να διαιωνίζει τις παθογένειες και τις αδυναμίες του προηγούμενου συστήματος, αλλά και να παράγει νέες.
§ Στη δραστική διακοπή από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.
§  Στη συνεχή υπο-χρηματοδότηση των Οργανώσεων μας, αποδυναμώνοντας τη φωνή των πιο αποκλεισμένων ανάμεσα στους αποκλεισμένους.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ:
§ Η  αναπηρία και οι προστατευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωσάν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας!  
§ Η αναπηρία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να στοχοποιείται μέσω κατηγοριών περί «αναπήρων μαϊμού» που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, ενισχύουν την κοινωνική προκατάληψη απέναντί μας, δικαιολογούν την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μας προστατεύσει  και οδηγούν σε έναν σύγχρονο Καιάδα περιθωριοποίησής μας!  Για τους «αναπήρους μαϊμού» δεν ευθυνόμαστε εμείς! Ευθύνονται οι υπηρεσίες, οι γιατροί και οι πολιτικοί όλων των κυβερνήσεων που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της συναλλαγής και της διαπλοκής!  
§ Η ελληνική Πολιτεία όχι μόνον ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψει την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής και στη φτώχεια, αλλά αντίθετα οφείλει να μας προστατεύσει και να μας ενισχύσει στη βάση των αρχών του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαίου!
ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:
§  Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση έως ότου καταρτιστεί ένα αντικειμενικά δίκαιο, προοδευτικό ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη του την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί η αναπηρία στο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής.
§  Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη της χώρας. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας  για να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα τύπου «ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ». Να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΚΥΚΑμεΑ και η παροχή των υπηρεσιών τους στη βάση των αρχικών σκοπών ίδρυσής τους. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ.
§  Να θεσπιστεί ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας για την ένταξη και παραμονή μας στην εργασία. Να διοριστούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες των προηγούμενων (γενικών και ειδικών) προκηρύξεων του Ν.2643/1998, ανεξαρτήτως του περιοριστικού μέτρου 1/10. Να καταργηθεί το εισοδηματικό κριτήριο των 12.000 € για την εξαίρεσή μας από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία από τις απολύσεις (π.χ. ομαδικές) στον ιδιωτικό τομέα. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.
§  Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε είδους προσπάθεια που αποσκοπεί στη χρήση του ΚΕΒΑ ως εργαλείου περικοπής δημοσιονομικών δαπανών και να σχεδιαστεί στη βάση των αρχών της ιατρικής επιστήμης και της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας. Να δημιουργηθούν υπηρεσίες του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο της νησιωτικής Ελλάδας όσο και αρκετών άλλων περιοχών της χώρας που μέχρι στιγμής δεν καλύπτονται.
§  Να καταρτιστεί ένας Ενιαίος Κανονισμός Παροχών για όλους τους ασφαλισμένους που θα εγγυάται τη δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμακευτικών, θεραπευτικών μέσων, μεθόδων, προθέσεων και τεχνικών μέσων υγείας.  Να μην μείνει κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης.
§  Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.) και να εξαιρεθούν από το μέτρο συγχωνεύσεων - καταργήσεων Μονάδων του ΕΣΥ.  Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ.  
§  Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.
§  Να επανα-χρηματοδοτηθεί άμεσα από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται, όπως άλλωστε συνέβαινε επί σειρά ετών, οι πάσης φύσεως επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νοσοκομεία και ιατρεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ.
§  Να διασφαλίσει η Πολιτεία την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Οργανώσεών μας σε όλα τα επίπεδα ως έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς μας στην επίτευξη της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της πολιτισμικής προόδου της χώρας. Η αυτο-οργάνωση και η αυτοδιάθεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας,  αποτελεί ύψιστη δημοκρατική λειτουργία και συνιστά την απολύτως αναγκαία προϋπόθεση για να γίνεται πράξη κάθε μέρα «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ».
ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:
§ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης κεκτημένων δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ικανοποιούμε τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις μας.
§ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει συνείδηση στην Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία και σε κάθε πολίτη, ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουμε εμείς διότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημιουργία της.
§ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και συμπεριφοράς που προσβάλει την αξιοπρέπειά μας. 
§ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση όλων των μορφών φιλανθρωπίας (επαιτεία, εράνους, τηλεμαραθώνιους κ.λπ.).
§ Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων από εμάς, όπως είναι τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μετανάστες με αναπηρία.
Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί…
από σήμερα, ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2011 και κάθε ημέρα, αγωνιζόμαστε σε κάθε πόλη, με κάθε πρόσφορο μέσο, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις έως το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουμε στις 13 Δεκέμβρη 2011 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί, που θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για την τραγική θέση που έχουμε περιέλθει εξαιτίας της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης για την οποία δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι και για την άμεση εφαρμογή πολιτικών και μέτρων προστασίας μας.