Αίτημα για "ειδική" προσβασιμότητα στον προαστιακό τής Πάτρας

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας ΠΟΜΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας
Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα Τηλ/fax:2610-362127  e-mail:pomaeadit@hotmail.com
Πάτρα:15/2/2013
Προς: κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο Πρόεδρο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε κ. Σπηλιόπουλο Κώστα , Πρόεδρο ΕΡΣΟΣΕ
Κοιν: Υπουργείο Ανάπτυξης  Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
         Δήμος Πατρέων
         Ε.Σ.Α.μεΑ
         Φορείς -Μέλη  ΠΟΜΑμεΑ ΔΕ ΚΑΙ ΝΙΝ
         ΠΑΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας
         ΜΜΕ
Θέμα: Μελέτη  σχεδίου των στάσεων  και θέσεων στους συρμούς του προαστιακού Πάτρας όσο αφορά στην ένταξη επιβατών με  αναπηρία (κινητική, πρόβλημα όρασης και ακοής).
Κύριοι Πρόεδροι,
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων  είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  (Ε.Σ.Α.με.Α). Πρόκειται για κοινωνικό και  μη κερδοσκοπικό Δευτεροβάθμιο Φορέα , ο  οποίος έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τους εξής ενότητες: Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς- Ιθάκης.
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας εκφράσουμε το αίτημα μας σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία  (κινητική, πρόβλημα όρασης και ακοής) στην μελέτη σχεδίου όσο αφορά στις στάσεις  του προαστιακού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε στο πλαίσιο δρομολογίων Πάτρας και περιχώρων καθώς και στην τοποθέτηση ειδικών θέσεων για άτομα με κινητική αναπηρία (χρήση αμαξιδίου).  
Eίναι γνωστό ότι ακόμα και σήμερα οι πολίτες με αναπηρία και κυρίως με κινητική αναπηρία εξακολουθούν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια να βιώνουν αξεπέραστα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή που συχνά οδηγούν στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Θέματα προσβασιμότητα στις τοπικές και υπερτοπικές μεταφορές δεν έχουν μέχρι  σήμερα αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία.  Η  Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία καθώς  το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο  (Κανονισμοί ΕΚ, Ευρωπαϊκή στρατηγική  για την Αναπηρία 2012-2012 κ.λ.π.) επιβάλλουν προσβασιμότητα σε όλες τις υποδομές , τα μέσα μεταφοράς και τις επικοινωνίες.
Ως εκ τούτου  επιβάλλεται ο προσβάσιμος και λειτουργικός σχεδιασμός  στάσεων του προαστιακού  καθώς και η τοποθέτηση στα τρένα  ειδικών θέσεων επιβατών με κινητική αναπηρία που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου. Επιπλέον 
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε για το δίκτυο της Προαστιακής Γραμμής Πάτρας θα πρέπει να προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
επικοινωνία επιβάτη με κινητική αναπηρία με την εταιρία όλο το 24ωρο είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου είτε μέσω διαδικτύου  στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρίας.
Σχεδιασμός μετακίνησης  με τον προαστιακό 24ώρες πριν την προγραμματισμένη μετακίνηση, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την δυνατότητα μετακίνησης/ προτεινόμενη διαδρομή, παρουσία υπαλλήλου της εταιρίας και την επιβίβαση ή την αποβίβαση του επιβάτη. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει οδηγός Τυφλών καθώς και ακουστική αναγγελία δρομολογίων όσο αφορά στα άτομα με πρόβλημα  όρασης.
Επίσης οι  χώροι  αναμονής  των στάσεων των συρμών θα πρέπει να είναι προσβάσιμα προς όλα τα άτομα με αναπηρία.
Επιπροσθέτως , οι σταθμοί και οι συρμοί του Προαστιακού Πάτρας επιβάλλεται να έχουν τον ακόλουθο εξοπλισμό:
Χρήση ειδικής ράμπας για την επιβίβαση και την αποβίβαση επιβατών με κινητική αναπηρία στους συρμούς (κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης μέσω ιστοσελίδας ή τηλεφωνικού κέντρου).
Σε όλους τους σταθμούς να υπάρχει η δυνατότητα οπτικής ενημέρωσης των επιβατών μέσω οθονών ή αναρτημένων ανακοινώσεων για προγραμματισμένα δρομολόγια και λοιπές πληροφορίες).
Ελπίζουμε στην θετική ανταπόκριση σας  με στόχο  την άρση του αποκλεισμού  που βιώνουν άτομα με  αναπηρία με αναπηρία καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Χαροκόπος Αντώνης  
Η Γεν. Γραμματέας Παναγοπούλου Βασιλική