Ο Δήμος Πατρέων και τα Επιδόματα Αναπηρίας της Πρόνοιας

Καταβολή Επιδομάτων Αναπηρίας και ο Εκβιασμός της Δημοτικής Αρχής Δήμου Πατρέων
Τοποθέτηση Αντώνη Χαροκόπου για τα Επιδόματα Αναπηρίας της Πρόνοιας  
Αντώνης ΧαροκόποςΗ Δημοτική Αρχή δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι ακολουθεί κοινωνική πολιτική και βρίσκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες γιατί οι ίδιες οι πράξεις της την αναιρούν. Όλοι γνωρίζουμε την τελική επίσημη απάντηση του Δήμου Πατρέων ότι αδυνατεί να καταβάλει τα επιδόματα πρόνοιας καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Λίγες ημέρες νωρίτερα, και κατόπιν σχετικού μου ερωτήματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θεοχάρης Μασσαράς μου απάντησε πως το θέμα είχε ήδη εξεταστεί, είχε τεθεί ερώτηση προς το Υπουργείο και τελικά δεν θα προέκυπτε κανένα απολύτως πρόβλημα με την πληρωμή των επιδομάτων.

Πλέον, η ανευθυνότητα, αδιαφορία και αναλγησία του Δήμου είναι κατάφωρη καθώς επίσης και η ανεπάρκεια της σε ένα τόσο σημαντικό μέρος του κοινωνικού συνόλου της πόλης μας, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία. Αυτό συνειρμικά με κάνει να πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή ήθελε έμμεσα να εκβιάσει προκειμένου να ψηφίσουν όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας τους αναπήρους τις οικογένειές τους και τις ασθενείς ομάδες όλης της Αχαΐας . Η πολιτική αυτή μας πάει πολλά χρόνια πίσω στη λεγόμενη «βλαχοπολιτική » που εν έτη 2013 μόνο φαιδρή μπορεί να είναι,παράλληλα στυγνή και αδιάφορη δρώντας καταστροφικά όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, αλλά για όλο τους πολίτες της Πάτρας και της Αχαΐας. Η ευαισθησία μου για αυτή την ευπαθή κοινωνική ομάδα και η οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη δεν μου επιτρέπουν πλέον να εμπλακώ στον κυκεώνα της αντιπαράθεσης για τον ενδελεχή απολογισμό της ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής, που δεν χρειάζεται άλλωστε, διότι η ανεπάρκεια, η αναλγησία και μικροψυχία της είναι κατάφωρη.
 Σαν αιρετός Δημοτικό Σύμβουλος που οι πολίτες αυτής της πόλης εμπιστεύτηκαν και τίμησαν με την ψήφο τους το πρόσωπό μου, οφείλω να μεριμνήσω να λάβουν τα επιδόματα τα άτομα με αναπηρία, διότι και ο ίδιος ζώντας καθημερινά το τεράστιο πρόβλημα της αναπηρίας γνωρίζω πόσο η εν λόγω οικονομική στήριξη βοηθά τα τα άτομα με αναπηρία που επιβιώνουν με αυτά τα χρήματα.
 Θα ψηφίσω το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό (όπως είδη έχω αναφέρει εδώ και πολύ καιρό) για τους λόγους που προανέφερα και θα συζητήσω με τους συναδέλφους στην παράταξή μου να βρούμε τρόπο για να λυθεί το θέμα που δεν είναι άλλος να πληρωθούν τα επιδόματα αναπηρίας. Όσο για την Δημοτική Αρχή έδειξε για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά της σε όλα τα επίπεδα και θα έρθει ο χρόνος που θα κριθεί και από τους πολίτες αυτής της Πάτρας.
 
Τοποθέτηση Αντώνη Χαροκόπου για τα Επιδόματα Αναπηρίας της Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων
Πριν από δύο εβδομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μαςείχα την υποχρέωση ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά εκπροσωπώντας επίσης τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν επιδόματα από την Πρόνοια να γνωστοποιήσω στην Δημοτική Αρχή ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2013 το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να υπογράψει την απόφαση για την εκταμίευση ποσού προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου από τους Δήμους της χώρας στους δικαιούχους.Επίσης έθεσα το ερώτημα εάν ο Δήμος Πατρέων ήταν σε θέση να τα καταβάλει εφόσον δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το έτος 2013.
Ο Αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας κος Μασσαράς Θεοχάρης μου απάντησε πως το θέμα είχε ήδη εξεταστεί, είχε τεθεί ερώτηση προς το Υπουργείο και τελικά δεν θα προέκυπτε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Επειδή την παρούσα στιγμή απουσιάζω από την Πάτρα καθώς παρευρίσκομαι στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με έκπληξη ενημερώθηκα από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο πως ο Δήμος αδυνατεί να καταβάλει τα επιδόματα καθώς δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2013.
Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη δυσαρέσκεια και λύπη μου για την Δημοτική Αρχή και την πολιτική που ακολουθεί διαστρεβλώνοντας την αλήθεια μέσα στο ανώτατο θεσμικό όργανο της πόλης και καταθέτοντας ψευδή απάντηση χωρίς να έχει ούτε την στοιχειώδη γνώση του Καλλικρατικού Νόμου. Η Δημοτική Αρχή δεν δικαιούται να υποστηρίζει ότι ακολουθεί κοινωνική πολιτική και βρίσκεται δίπλα στις ευπαθείς ομάδες γιατί οι ίδιες οι πράξεις της την αναιρούν.
Ας επιχειρήσει λοιπόν μία αυτοκριτική για το που και σε ποιούς θα πρέπει να αποδοθούν τελικά οι ευθύνες και ας αναρωτηθεί πως άλλοι μεγάλοι Δήμοι της χώρας έχουν ξεκινήσει την καταβολή των επιδομάτων και έχουν μεριμνήσει για την έγκριση των προϋπολογισμών τους.
Ελπίζω να μην επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο κανένας εκβιασμός των υπολοίπων Δημοτικών Σύμβουλων για την ψήφιση του προϋπολογισμού πάνω στις πλάτες των Ατόμων με Αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους με μοναδικό σκοπό να καλύψει την ανεπάρκειά της
 Χαροκόπος Αντώνιος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων - Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων