Σημαντική Αχαϊκή ημερίδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2008, στο «Patra Palace» η ημερίδα με θέμα «Ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία» που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Από την ημερίδα, τις εργασίες της οποίας κήρυξε ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, με συντονιστή της αρχικής συζήτησης τον Αντώνη Χαροκόπο βοηθό Δημάρχου Πατρέων για θέματα Ατόμων με Αναπηρία καο Μέλους Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ, εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία θα απασχολήσουν επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην κατεύθυνση της προώθησης μέτρων για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου και της καθημερινότητας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσόστομου, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ Αμβρόσιου, του Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρου Σπυρίδωνα, του Δήμαρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα και ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Παρευρέθηκαν επίσης. Ο τέως Δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Καράβολας, ο τέως Υπουργός Γρηγόρης Σολωμός, η πρώην Βουλευτής Μαρία Θωμά, Αντινομάρχες, Διοικητές Νοσοκομείων.κλπ
Το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είναι ότι χρειάζεται η αλλαγή του Νόμου 2643/98 που αφορά την ποσόστωση για την απορροφητικότητα των κενών θέσεων εργασίας στο Δημόσιο από άτομα με Αναπηρία, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα ρεαλιστικά σύγχρονα δεδομένα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στον τομέα αυτό λείπει μια ενιαία εθνική στρατιγική.
Οι ομιλητές της ημερίδας, μεταξύ των οποίων και η Προέδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας Αθηνά Ισόγλου, σημείωσαν ότι το εργασιακό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που να στήριζε την υποχρεωτική εκπαίδευση των ΑμεΑ προκειμένου να έχουν την δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ο όποιος σχεδιασμός γίνεται σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο δράσεων, θα πρέπει να γίνεται εξ ολοκλήρου βασιζόμενος στην έννοια της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της εργασίας.
«Τίποτε για εμάς χωρίς εμάς» είναι το σύνθημα που πρέπει να γίνει πράξη αν θέλουμε να μιλάμε για μια σύγχρονη κοινωνία, που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της.