Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας: στο πλευρό των ΑμεΑ για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στο πλευρό των ΑμΕΑ για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία
 Παρών, στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ πραγματοποίησε (Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014), το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για να τιμήσει την 3η Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Η φετινή 3η Δεκέμβρη έχει ως θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Υπόσχεση της Τεχνολογίας».
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, στους φορείς, στις συλλογικότητες, στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των Ανθρώπων με Αναπηρία. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου τα Άτομα με Αναπηρία να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες με όλους μας. Στόχος μας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των καλών προθέσεων και των ενεργειών που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί από καιρό. Εμείς ως Περιφερειακή αρχή σχεδιάζουμε και διεκδικούμε λύσεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι «Προφανώς το κύριο βάρος πέφτει στην Πολιτεία, όμως θα πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας μας τα ‘μικρά’ πράγματα που μπορεί να κάνει και δεν κάνει ή αυτά που κάνει και δεν θα έπρεπε να κάνει. Η στάθμευση στις θέσεις ΑμεΑ είναι πρωτίστως θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας, και δευτερευόντως θέμα αστυνόμευσης. Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις επιχειρήσεις δεν ωφελεί μόνο τα ίδια τα ΑμεΑ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας και συνεπάγεται αύξηση της πελατείας των επιχειρήσεων».
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης προς τις  Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.
«Ακόμα και πριν την οικονομική κρίση οι Μονάδες αυτές της περιοχής μας αντιμετώπιζαν προβλήματα λειτουργίας, ενώ οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης οδήγησαν σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση των Δομών Πρόνοιας, είτε Δημοσίου είτε Ιδιωτικού Δικαίου. Απαιτείται η στήριξη από την Πολιτεία όλων των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας για προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, καθώς και η αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαροκόπος.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και απευθύνθηκε προς το Σώμα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Επίσης, τοποθετήθηκαν τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και για τις λύσεις που προτείνουν για τα Άτομα με Αναπηρία, εκπρόσωποι φορέων και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.