«Κατόπιν εορτής» πρόσβαση ΑμΕΑ στην θάλασσα της Ακράτας

Με αφορμή το κείμενο αυτό
ο κ. Γεράσιμος Φεσσιάν, μας έστειλε
το από 2 Απριλίου 2014
υπόμνημά του προς τον
Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας
κ Γρηγόρη Αλεξόπουλο,
Υπόμνημα που ακολουθεί στο τέλος
του κειμένου 
Το να βλέπεις, εννιά μέρες πριν  την ημερολογιακή λήξη του καλοκαιριού, να τοποθετείται στην παραλία της Ακράτας το γνωστό μηχάνημα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα, είναι μια είδηση που κάθε άλλο παρά «τυμπανοκρουσίες» επιδέχεται…
Φυσικά, το γνωστό «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν μπορεί να μην κατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος ευθύνης, καθώς και η «παρατεταμένη» προεκλογική και μετεκλογική περίοδος Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών συντελεί τα μέγιστα στην περεταίρω επιβράδυνση των ρυθμών «χελώνας» που (εκ γενετής) πάσχει το Ελληνικό κράτος !
Βέβαια, πάντα υπερισχύει το «κάλιο αργά παρά ποτέ» και το «τέλος καλό όλα καλά».
Ως πότε όμως θα λειτουργεί το «σύστημα» έτσι; Σίγουρα, το συγκεκριμένο μηχάνημα, που για τρίτη χρονιά τοποθετείται στην παραλία Συλιβαινιωτίκων της Δημοτικής Ενότητας Ακράτας, εξυπηρετεί αρκετά άτομα που κάνουν τις διακοπές τους εκεί. Είναι όμως αρκετό, το να τοποθετούνται (ύστερα από επίμονα αιτήματα αναπηρικών φορέων) τρία – τέσσερα μηχανήματα κατά μήκος όλων των Αχαϊκών παραλιών και αυτά λίγο πριν φθινοπωριάσει και τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές ;
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα πρέπει να μπει σε εντελώς διαφορετική βάση.
Η Περιφέρεια, αν θέλει να συνεχίσει να είναι ο διαχειριστής του όλου συστήματος τοποθέτησης μηχανισμών πρόσβασης για κολύμβηση, να ζητά από τους Δήμους να οριοθετούν από την αρχή κάθε χρονιάς τα σημεία που θέλουν να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ και να προχωρά άμεσα η διαδικασία αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες αιγιαλού και παραλίας.
Εναλλακτική λύση μπορεί να υπάρξει, με το να δοθεί η αρμοδιότητα αυτή στους Δήμους, οι οποίοι (υποτίθεται) θα λειτουργούν πιο ευέλικτα και θα αγοράσουν και θα τοποθετούν κάθε Ιούνιο τα μηχανήματα στις επιλεγείσες παραλίες.
Βέβαια, το συγκεκριμένο μηχάνημα SEATRAC είναι πολύ δημοφιλές και τοποθετείται εύκολα σε αμμουδερές παραλίες. Όμως σε πολλούς οικισμούς του Κορινθιακού κόλπου που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, όπως για παράδειγμα Αιγείρα, Πλάτανος κοκ, πρέπει να εξευρεθεί κάποια εναλλακτική πατέντα, ώστε όλοι οι παροικούντες του Κορινθιακού να απολαμβάνουν την ισονομία στο Δικαίωμα στη Θάλασσα.
Εν κατακλείδι, δεν τολμώ να ρωτήσω σε πόσες από τις 408 Ελληνικές παραλίες που πήραν φέτος γαλάζιες σημαίες, έχει εκπληρωθεί ο διεθνής όρος για υποχρέωση προσβασιμότητας και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ)….
Κ.Ρ. 
----------------------------------------------------------------------------------------
Γεράσιμος Α. Φεσσιάν
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ - τ. Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας
Πάτρα   2-4-2014
ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο
Κοιν.: 1) Γραφείο κ. Περιφερειάρχη
2) Λίστα Περιφερειακών Συμβούλων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Θέμα: Τοποθέτηση των SEATRAC.
Αξιότιμε κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Ως άτομο με αναπηρία μέσω του παρόντος υπομνήματός μου θα σας παρακαλέσω να κινήσετε άμεσα τις διαδικασίες για την έγκαιρη και απρόσκοπτη τοποθέτηση των SEATRAC στις παραλίες φέτος.
Αν και σας έχω ενοχλήσει δυο φορές τηλεφωνικά για τον έγκαιρο προγραμματισμό τους, με λύπη μου δεν βλέπω καμία εξέλιξη. Μην θεωρήσετε ότι αυτό το κείμενο «παραβιάζει θύρες ανοικτές». Προσωπικά σας ζητώ να αφουγκραστείτε την ανησυχία μου, δεδομένης της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας και τυχόν καθυστέρηση του έργου.
Ευχαριστώ εκ των πρότερων και αναμένω την θετική ανταπόκρισή σας.