Αναβάλλονται μεταγγίσεις ασθενών με θαλασσαιμία λόγω έλλειψης σε αίμα!

 Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε ΚΑΙ Ν.Ι.Ν  -- Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222    Τηλ/fax:2610-362127  e-mail:pomamea_dit@hotmail.com
 
  Πάτρα: 14-01-2014
Προς: Υπουργό Υγείας κο Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη Διοικητή 6ης ΥΠΕ κο Παναγιώτη Κατσίβελα Διοικητή Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η  ΒΟΗΘΕΙΑ» κο Χαράλαμπο Μπονάνο
Κοιν:   Βουλευτές Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Γραφείο Περιφερειάρχη), Δήμους Δυτικής Ελλάδας (Γραφεία Δημάρχων), Ε.Σ.Α.μεΑ, Ε.Ο.ΘΑ, Φορείς- Μέλη.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε και Ν.Ι.Ν,  Μ.Μ.Ε.
 Θέμα : «Αναβάλλονται μεταγγίσεις ασθενών με θαλασσαιμία λόγω έλλειψης σε αίμα. Λήψη μέτρων προστασίας ΤΩΡΑ!»
Κύριε Υπουργέ,
 Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι   μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).  Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση , η οποία έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» όπου αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με θαλασσαιμία λόγω ελλείψεων σε αίμα. Σύμφωνα με καταγγελίες του Αχαϊκού Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Πάτρας οι ποσότητες αίματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της  Πάτρας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις. Πρόκειται περί δραματικής έλλειψης αποθεμάτων αίματος που  είναι απολύτως απαραίτητο για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.
Η βασική θεραπεία της θαλασσαιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κατά μέσο όρο κάθε  15 ημέρες.  Ως εκ τούτου οι ζωές των ασθενών βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα  ψυγεία του Νοσοκομείου έχουν αδειάσει από αίματα.
Η εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί κορυφαία πράξη αλτρουισμού και αγάπης αλλά οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα - ακόμα και διαβίωσης- που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε αυτή την δύσκολή εποχή, μοιραία βάζουν τον εθελοντισμό σε 2η και 3η μοίρα. Έτσι ο αριθμός των εθελοντών που παλαιότερα απευθύνονταν εκούσια στο Νοσοκομείο για να αιμοδοτήσει έχει μειωθεί δραματικά. Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, από αυτούς που  επιδιώκουν να αιμοδοτήσουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα  αποκλείονται λόγω υψηλής πίεσης, χαμηλού αιματοκρίτη ή άλλων περιστασιακών προβλημάτων υγείας, συνέπεια κυρίως της αγχώδους ζωής και της κακής διατροφής.
Επιπλέον  λόγω κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται για παροχή υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γι' αυτό και οι λιγοστές μονάδες αίματος έχουν εξαφανιστεί.
Οι πάσχοντες από θαλασσαιμία κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει  η ζωή τους. .
Παρακαλούμε όπως παρέμβετε άμεσα στην επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος.
Αναμένοντας στις θετικές σας ενέργειες.
Με εκτίμηση - Ο Πρόεδρος Αντώνης Χαροκόπος / Η Γεν. Γραμματέας Παναγοπούλου Βασιλική