Το κράτος διχάζει την κοινωνία...



Του Αντώνη Χαροκόπου Οργανωτικού Γραμματέα Ε.Σ.Α.μεΑ
Προέδρου Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Για άλλη μια φορά, η Πολιτεία διχάζει την κοινωνία. Αυτή τη φορά, οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της παρατεταμένης απεργιακής κινητοποίησης. 
Οι προγραμματισμένες εξετάσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας αναβάλλονται, κάτι που όπως είναι φυσικό προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για να πάρουν την απαραίτητη πιστοποίηση. Ήδη είναι γνωστά τα προβλήματα του ΚΕ.Π.Απου πολλές φορές η αναμονή των ραντεβού κυμαίνεται από 8 μήνες και άνω για να γίνει η εξέταση. Αναμφίβολα, οι γιατροί έχουν δίκιο ως προς τα εργασιακά αιτήματά τους, αλλά παράλληλα θα πρέπει να σκεφτούν τις ευπαθής ομάδες πληθυσμού, που εξαρτάται όλη η διαβίωση τους από το πενιχρό εισόδημα που προσφέρει το αναπηρικό επίδομα ή η αναπηρική σύνταξη που τους χορηγεί το ασφαλιστικό τους ταμείο.Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να βρεθεί  μια λύση πάνω στο θέμα των ΚΕ.Π.Α, διότι έρχονται σε σύγκρουση με τους πολίτες λόγω της δικαιολογημένης αγανάκτησής τους, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν και επιτείνουν το ανίκανο και ανάλγητο κράτος το οποίο τους αναγκάζει να βρίσκονται σε πολύμηνη αναμονή με τον κακό σχεδιασμό του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και αγνοώντας τις διαχρονικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος.Η συνέχιση της επιτροπής αξιολόγησης των γιατρών στα ΚΕ.Π.Α δεν ανατρέπει την δίκαιη απεργία  και τις θεμιτές διεκδικήσεις των γιατρών. Αυτό όμως δεν αποκλείει το γεγονός  ότι ασκούν λειτούργημα και είναι εξίσου  σημαντικό στις μέρες μας η συμπαράσταση και η  στήριξη των  ατόμων με αναπηρία περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.
  Βέβαια για τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί βασικός υπαίτιος είναι το κράτος που για ακόμα μια φορά χωρίζει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, αντί να προσπαθεί να αμβλύνει τις εντάσεις και να επιλύει τα προβλήματα. Αντίθετα, στέκεται παρατηρητής των γεγονότων και συνεχίζει να ασκεί μια πολιτική εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων.  Ας μην ξεχνάμε, όμως,  ότι σε περιόδους κρίσης η αλληλεγγύη είναι η προϋπόθεση για να κρατηθεί η κοινωνία ζωντανή και να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Έτσι, σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση οφείλουμε να σκεπτόμαστε και το σύνολο των πολιτών και να προσπαθούμε να διεκδικούμε χωρίς να ταλανίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εν προκειμένω, λοιπόν, οι γιατροί σίγουρα πρέπει να συνεχίσουν την απεργία τους προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τα νέα μέτρα, που βάλλουν σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο τους, ωστόσο επιβάλλεται να μεριμνήσουν και για τα άτομα με αναπηρία τις οικογένειες  και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, που κινδυνεύουν να χάσουν την σύνταξη το επίδομα αναπηρίας και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καθώς αναβάλλονται οι προγραμματισμένες εξετάσεις τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής.