“Ε.Σ.Α.με.Α.”: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

θέμα: « Έστω και τώρα κύριε Πρωθυπουργέ τηρείστε τις δεσμεύσεις σας. Προστατεύστε στην πράξη τα άτομα με αναπηρία, τις χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους»
Αθήνα / Athens: 5/11/2012 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Κύριε Πρωθυπουργέ, Με αυτή την ανοιχτή επιστολή που σας απευθύνουμε, θέλουμε να σας εκφράσουμε με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την αγανάκτηση, τη διαμαρτυρία αλλά και την πλήρη απογοήτευση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους αναφορικά με τα προς κατάθεση μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρωθυπουργός της χώρας, απευθυνθήκαμε επανειλημμένως σε εσάς και τους Υπουργούς της κυβέρνησής σας με πολλούς τρόπους, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε την σκληρή και επώδυνη κατάσταση εξαθλίωσης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα της κρίσης.
Σας θέσαμε από την αρχή 4 βασικά και ουσιαστικά αιτήματα του χώρου μας. Το πρώτο αφορούσε στη μη περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας. Το δεύτερο στη συνέχιση των εξαιρέσεων για τη μη περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας, όπως έχει προβλεφθεί σε προηγούμενους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων. Το τρίτο στη μη περικοπή μισθών των εργαζόμενων με αναπηρία και των γονιών και κηδεμόνων αυτών που απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ και το τέταρτο στο να μη θιγούν οι φοροαπαλλαγές που υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία και τους γονείς και κηδεμόνες αυτών.
Στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται ότι δε μένει τίποτα όρθιο για τις πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Η κατάσταση στην υγεία, στο φάρμακο, στις παροχές, κυρίως για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο. Τα φυλακισμένα άτομα με αναπηρία στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αυξάνονται  συνεχώς και  ήδη ξεπερνούν τις 70.000, με αποτέλεσμα συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να αναστέλλονται ή να καταργούνται. Ο τομέας εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία, η γενικότερη και ειδικότερη κατάσταση σε όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών και στήριξης στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους παρουσιάζουν εικόνα διαρκούς και επιδεινωμένης αποσάθρωσης Ο προϋπολογισμός που κατάθεσε η κυβέρνησή σας για το 2013, επισφραγίζει ουσιαστικά την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα για την αναπηρία.
Όλα αυτά που αναφέραμε αλλά και άλλα πολύ σημαντικά θέματα τα παρουσιάσαμε στο Διευθυντή του γραφείου σας στις 29 Σεπτεμβρίου και στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.τ.λ. Όπως αναφέραμε πιο πάνω ζητήσαμε από εσάς και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να αναλάβετε συγκεκριμένες και πρακτικές δεσμεύσεις σχετικά με τα 4 κεντρικά αιτήματα που παρουσιάσαμε πιο πάνω.
Η αλήθεια είναι πως σε ότι αφορά στα επιδόματα αναπηρίας εσείς προσωπικά με δημόσια δήλωσή σας, αλλά και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης επίσης με δημόσιες δηλώσεις τους, διευκρινίσατε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε από εσάς να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή σας απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η ενημέρωση που φτάνει σε εμάς από τα υπουργικά γραφεία και τα ΜΜΕ είναι ότι δεν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στα δώρα και τα επιδόματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Υπενθυμίζουμε ότι στις 31 Αυγούστου στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Βρούτση, ο κύριος Υπουργός δήλωσε στην αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας ότι οι εξαιρέσεις που έχουν θεσπιστεί θα συνεχιστούν. Το ίδιο επανέλαβε και ο Υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών   και του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.
Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, η πιο ηχηρή δέσμευση έγινε από το Διευθυντή του γραφείου σας σε εμάς στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση του αναπηρικού κινήματος. Όχι μόνο στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με τον κ. Μπούρα αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μπούρας εκ μέρους σας με τον Πρόδερο της ΕΣΑμεΑ μας μετέφερε , αφού είδατε τα αιτήματα που είχε η επιστολή που σας καταθέσαμε μέσω του κ. Μπούρα,  τη σαφή θέση σας ότι δεν θα θιγούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από τα επικείμενα μέτρα. Όταν στην προαναφερθείσα συνάντηση ρωτήθηκε ο κ. Μπούρας αν μπορούμε να ενημερώσουμε ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, η απάντησή του ήταν ότι «ασφαλώς και μπορείτε να το πράξετε».
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι Υπουργοί σας έχουν επαναχωρήσει από αυτή η θέση. Από ότι μας λένε και με τη δική σας έγκριση.
Σας ζητούμε να τηρήσετε τις παρακάτω δεσμεύσεις σας:
1. Ρητή και κατηγορηματική εξαίρεση από τις μειώσεις και τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τους νόμους: ν. 4024/2011 άρθρο 1 παρ. 10γ & άρθρο 2 παρ.1 εδαφ.4ο -5ο όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4038/2012  & το ν. 4051/12 άρθρα 1 και 6 και το ν.4075/12 άρθρο 26.
2. Οι ίδιες εξαιρέσεις να προβλεφθούν και για τους εργαζόμενους μα αναπηρία και τους γονείς και κηδεμόνες αυτών που απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομές καις τις ΔΕΚΟ.
3. Να προστατευτούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα στα άτομα με αναπηρία και τους γονείς και κηδεμόνες τους
Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ζήτημα αξιοπιστίας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σας Για τα άτομα με αναπηρία, για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους είναι ζήτημα επιβίωσης. Αναμένουμε έστω και τώρα με απόφασή σας να γίνουν  οι αναγκαίες προβλέψεις στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ 

Πίνακας Αποδεκτών
-κ. Βενιζέλο, Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
-κ. Κουβέλη, Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ
-κ. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών
-κ. Σταϊκούρα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
-κ. Βρούτση Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
-Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
-Πρόεδρο ΟΚΕ
-Κοινωνικούς Εταίρους: ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ
-Φορείς Μέλη ΕΣΑμεΑ και Φορείς μέλη αυτών