Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παρέμβαση για τις φορολογικές δηλώσεις των ΑμεΑ

Το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με τη δήλωση των επιδομάτων από άτομα με αναπηρία στη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων, αναφέρει με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την εξέταση του ανωτέρω ζητήματος και την επίλυσή του, ώστε να μη θιγούν  κεκτημένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Σύμφωνα με το έντυπο των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2015, οι κωδικοί 659-660 και 619-620 συμπληρώνονται με το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία. Όμως, τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος, γι' αυτό και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά που αναφέρονται ως «συναφή ποσά» διότι δεν είναι συναφή με μισθούς-συντάξεις ούτε και με το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επίδομα τύπου σύνταξης με το αρ.πρωτ.Φ7/1342/6-11-81 έγγραφο του τότε Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. 
Αν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 ή 619-620, τότε σύμφωνα με την ΠΟΛ.1212/24.9.2015 θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλά άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, να μην μπορέσουν να  έχουν την έκπτωση του 100% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται.
Επιπρόσθετα, δεν θα μπορέσει να γίνει σωστός διαχωρισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα εισοδηματικά κριτήρια του υπολογισμού του Ε.Κ.Α.Σ., αφού για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το εξωιδρυματικό επίδομα, όχι όμως τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, τα οποία εξαιρούνται.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει με το υπ’ αρ. πρωτ.: Δ12 Α 1117818 ΕΞ 2013 έγγραφό του ότι τα ποσά των προνοιακών για ΑμεΑ, αναγράφονται στους κωδ. 781-782 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Ως εκ τούτου, ζητείται το επίδομα που καταβάλλεται από την Πρόνοια στα άτομα με αναπηρία να δηλώνεται στους κωδικούς 781-782, διότι δεν αποτελεί εισόδημα.