ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Σκοπός της Μ.Σ.Π.Π. είναι η κινητική αποκατάσταση, η αυτονομία και η κοινωνική ένταξη στα πλαίσια του δυνατού των παιδιών με κινητικά προβλήματα. Στη Μονάδα μας προσφέρονται υπηρεσίες με τη μέθοδο συνεδριών σε παιδιά ηλικίας από 0 ημερών έως 18 ετών.

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Παραρτήματος Αχαΐας

Με μεγάλη προσέλευση μελών του, το Παράρτημα Αχαΐας τού Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών πραγματοποίησε την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, καθώς και την κοπή τής Πρωτοχρονιάτικης πίτας, σε αίθουσα εκδηλώσεων στην περιοχή τής Κρήνης Πατρών, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010.Τα θέματα της συνέλευσης ήταν: Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Παραρτήματος Αχαΐας. Στην κοπή τής πίτας παρευρέθηκαν: οι Βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Νίκος Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος τού Μιχάλη Μπεκίρη, ο Αντινομάρχης Γεράσιμος Φεσσιάν και ο βοηθός Δημάρχου Πατρέων Αντώνης Χαροκόπος.

Σύσκεψη εκπροσώπων ΕΣΑμεΑ στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008 στην Πάτρα, σύσκεψη των εκπροσώπων που έχουν οριστεί από την Συνομοσπονδία στα Διοικητικά Συμβούλια των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σημαντική Αχαϊκή ημερίδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2008, στο «Patra Palace» η ημερίδα με θέμα «Ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην Εργασία» που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Από την ημερίδα, τις εργασίες της οποίας κήρυξε ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, με συντονιστή της αρχικής συζήτησης τον Αντώνη Χαροκόπο βοηθό Δημάρχου Πατρέων για θέματα Ατόμων με Αναπηρία καο Μέλους Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ, εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία θα απασχολήσουν επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην κατεύθυνση της προώθησης μέτρων για την ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου και της καθημερινότητας.

Νέα μονάδα σπαστικών παιδιών στην Αχαΐα

Σύσκεψη για την νέα μονάδα σπαστικών  παιδιών της περιοχής μας έγινε  στις 10-06-2010, στο γραφείο του αντινομάρχη Υγείας Γεράσιμου Φεσσιάν.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον συνολικό σχεδιασμό που πρέπει να γίνει, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε η νέα μονάδα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κατόπιν μάλιστα και της πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων που εστάλει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εισαγωγή στο θέμα

Η συνεχής ελαφρά σύσπαση των μυών που φυσιολογικά υπάρχει ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, ονομάζεται μυϊκός τόνος. Ο φυσιολογικός μυϊκός τόνος αποτελεί βασικό στοιχείο της φυσιολογικής στάσης και κίνησης του σώματος.
Η σπαστικότητα αποτελεί μία μορφή μη φυσιολογικής αύξησης του μυϊκού τόνου και συναντάται σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάκωση του νωτιαίου μυελού, καθώς και ως εκδήλωση νευροεκφυλιστικών και άλλων νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η σπαστικότητα αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα σε λειτουργικό επίπεδο πρώτον, παρεμποδίζοντας την φυσιολογική συντονισμένη κίνηση και δεύτερον, δημιουργώντας παραμορφώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα.