Αίτημα δημιουργίας επιπλέον Υγειονομικών Επιτροπών

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας  ΠΟΜΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας
Ακτή Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222  Τηλ/fax:2610-362127  e-mail:pomamea_dit@hotmail.com
Προς:   Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Γ. Κουτρουμάνη
Κοιν: Πρωθυπουργό Χώρας κο Γ. Παπανδρέου
         Διοικητή ΙΚΑ κο Ρ. Σπυρόπουλο
          ΕΣΑμεΑ
          Φορείς-Μέλη
          Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε)
Θέμα: « Αίτημα δημιουργίας επιπλέον Υγειονομικών Επιτροπών στους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας»σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3863/10 “Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις στις  εργασιακές σχέσεις”
5/9/2011
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,   Κύριε Υπουργέ,
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία  Δυτικής Ελλάδας είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  (Ε.Σ.Α.με.Α). Πρόκειται για κοινωνικό και  μη κερδοσκοπικό δευτεροβάθμιο Φορέα , ο  οποίος έχει την ευθύνη στην Περιφέρεια της για τους εξής ενότητες: Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να αναφέρουμε τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν με την δημιουργία μιας μόνο Υγειονομικής Επιτροπής στην Δυτική Ελλάδα. 
Σύμφωνα  με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/10 « Νέο ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρία (ΚΕΠΑ) υπαγόμενο απευθείας στην Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ. Το ΚΕΠΑ, το οποίο δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσο αφορά στον βαθμό καθορισμού του βαθμού αναπηρίας των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των ανασφάλιστων θα λειτουργήσει σε 45 σημεία της χώρας με τριμελείς και στελεχώνονται από ιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών, που υπάγεται στο ΚΕΠΑ.    Στην Δυτική Ελλάδα με βάση την προαναφερόμενη εγκύκλιο (Αρ. Πρ. Φ80000/οικ20497/1670/31 Αυγούστου 2011) θα δημιουργηθεί μόνο μια Επιτροπή στην Πάτρα σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία.
Συγκεκριμένα :
-          Δυσκολία μετακίνησης των  ατόμων  με αναπηρία και ηλικιωμένων  ΑμεΑ. Τα προαναφερόμενα άτομα  αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές  τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στις  κτιριακές εγκαταστάσεις  για την υποδοχή και την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών.
-          Επιπλέον η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο με την χιλιομετρική απόσταση που καλούνται να διανύσουν οι ενδιαφερόμενοι αν αναλογιστούμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Ελλάδος ανήκουν δύο από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας σε έκταση και σε πληθυσμό (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία).   
-          Λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων θα υπάρξει επιπλέον ταλαιπωρία των ΑμεΑ που είτε έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας είτε επιθυμούν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα   οικονομικής ενίσχυσης είτε τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
-          Η απαραίτητη προσκόμιση ταμειακού παραστατικού 46,41 ευρώ  (Φ.40021/26407/2051/2006 –ΦΕΚ Β 1829) αποτελεί ένα επιπλέον κώλυμα. Εν μέσω οικονομικής κρίσης θεωρούμε αδιανόητη την καταβολή χρηματικού ποσού από άτομα με αναπηρία τα οποία είναι είτε άπορα είτε ανασφάλιστα  στην προσφυγή τους στις Υγειονομικές Επιτροπές.

Κύριε Υπουργέ,
Σκοπός της Πολιτείας είναι να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει χωρίς διακρίσεις. Δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση έχει πλήξει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία κάθε επιβάρυνση οδηγεί τους πολίτες της χώρας σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παρακαλούμε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας για δημιουργία επιπλέον Υγειονομικών Επιτροπών στους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία  .
Αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Χαροκόπος Αντώνης                                              Παπαναγιώτου Παντελής